Premii

CÂȘTIGĂTORII CINEPOLITICA 2013

 

Trofeul CINEPOLITICA i-a revenit filmului ROCK THE CASBAH, o co-producție Israel/Franța regizată de Yariv Horowitz, despre niște tineri soldați care încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară, în Teritoriile Ocupate, în 1989. Juriul competiției a apreciat „realismul prezentării relațiilor israeliano-palestiniene din Fâșia Gaza, ce subliniază dramatismul unor atitudini individuale și colective, precum și absurditatea conflictelor din acest teritoriu”.

 

Cel Mai Bun Film Politic a fost desemnat CAMP 14: TOTAL CONTROL ZONE (Germania/Coreea de Sud), în regia lui Marc Wiese, un uluitor documentar despre un tânăr născut și crescut într-un lagăr de deținuți politici din Coreea de Nord. Distincția i-a fost acordată „pentru realismul și răbdarea cu care pătrunde în universul mental al unui tânăr născut într-un lagăr nord-coreean”.

 

O Mențiune Specială i-a fost oferită documentarului THE GATEKEEPERS, în regia lui Dror Moreh (Israel/Franța/Germania/Belgia), „pentru caracterul cu totul special al mărturiilor inedite despre lupta împotriva terorismului”, potrivit juriului. Nominalizat anul acesta la Oscar, documentarul îi aduce în fața camerei de filmat, pentru prima dată, pe șase dintre conducătorii Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, care fac mărturisiri fără precedent despre conflictul israelo-palestinian.

 


 

CÂȘTIGĂTORII CINEPOLITICA 2012

 

Trofeul CINEPOLITICA, acordat celui mai izbutit şi mai profund film din competiţie, a ajuns la POST MORTEM, în regia lui Pablo Larrain, „pentru modul subtil dar cutremurător în care autorul revizitează trecutul deopotrivă recent şi dureros al Republicii Chile, surprinzând trauma unei naţiuni prin intermediul vieţilor a doi oameni perfect apolitici, siliţi să fie martorii răpirii propriei lor ţări. Filmul zugrăveşte, cu curaj, violenţa loviturii de stat împotriva lui Pinochet, eveniment ce a şocat prin lipsa totală de respect pentru viaţă şi moarte”.

 

Premiul pentru Cel Mai Bun Film Politic a fost obţinut de TOT CEEA CE SCLIPEŞTE, în regia lui Tomas Kudrna, „pentru modul plin de umor şi foarte uman în care tratează o problemă de mediu extrem de actuală şi care ameninţă întreaga planetă. Deşi acţiunea filmului are loc în Kârgâzstan, temele sale reflectă, practic, politica globală”.

 

Menţiunea Specială A Juriului s-a acordat filmului BĂIATUL CARE ERA REGE, în regia lui Andrei Paounov, „un documentar splendid executat despre farmecul misterios exercitat de monarhie asupra unui popor ce a trecut de la regalitate la communism şi, mai apoi, la haosul imposibil de definit al perioadei postsovietice”.